Интервю по Би Ай Телевизия относно Ислямска Държава | An Interview I gave for the BiTelevision about ISIS (in Bulgarian)Руските въздушни атаки в Сирия. Снимка: ЕРА
Руските въздушни атаки в Сирия. Снимка: ЕРА

Целта на „Ислямска държава“ – да въвлече големите сили в мащабна военна операция

„Трябва да си спомним и да знаем, че „Ислямска държава“ не е просто терористична организация. „Ислямска държава“ е всъщност държава, те се опитват да създадат халифат. Да го пресъздадат, да го възстановят, след като в началото XX век последният халифат беше премахнат. От тази гледна точка „Ислямска държава“ е нещо като революционна държава, отколкото терористична организация“, каза в еМисия България доц. Любомир Топалов, който преподава „Политически науки“ в Токийския университет „Мейджи“.
По думите му сухопътните военни действия срещу ИД са от значение, но не трябва да бъдат масивни. Те трябва да включват много добра преценка, защото биха могли да предизвикат затвърждаване влиянието на организацията извън подчинената й територия. „В момента това, което те се надяват, е точно това. Да въвлекат големите сили в една голяма, мащабна военна
операция, която всъщност ще убеди огромна част от пасивните поддръжници или просто обикновени мюсюлмани, хора, които не знаят точно по какъв начин да отговарят на тези предизвикателства“, обясни преподавателят.
Според него решението е свързано с противодействие срещу финансовата подкрепа, която ИД получава от експлоатацията на петролните кладенци, от наложени от нея такси, от данъци и други акцизи, от отвличания, откупи и прекарвания на антики. И най-вече парите от донорите на организацията: от Турция и от богати арабски държави като Катар, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, допълни той.
На този етап не съществува достатъчно добър начин за контраатаката на пропагандата на ИД. „Те управляват една неуправляема територия“, каза още доц. Любомир Топалов.

Comments

Popular posts from this blog

Интервю то Би Ай Тевизия относно Европейската интеграция и процесите на радикализация | An Interview I gave for BiTelevision about the state of European Integration and the processes of radicalization (in Bulgarian)

The Empire Strikes Back, An Interview With Grzegorz Kostrzewa-Zorbas