Интервю то Би Ай Тевизия преди Брекзит референдума на 23ти юни 2016 | An Interview I gave for BiTelevision before the Brexit Referendum on June 23, 2016 (in Bulgarian)BREXIT картинка

Доц. Любомир Топалов: Независимо от изхода на референдума, той е сериозен удар върху ЕС

Навлизаме в решаваща седмица за Великобритания и бъдещето ѝ в Европейския съюз.
Какво е значението на първия референдум за напускане на ЕС и резултатите от него – коментира доц. Любомир Топалов, преподавател по Политически науки в университета Мейджи, Токио.
„Това, което има значение, е, че ЕС се променя драстично и то не в добра посока, независимо какъв ще бъде изходът от референдума на 23 юни“, категоричен бе Топалов.
По думите му Европейският съюз все повече се превръща в място, обхванато от най-различни кризи и проблеми.

„Сериозен пробелем е самият модус вивенди на ЕС, когато бе създаден имаше една цел. Днес ЕС се промени като политическа система – Брюксел се превърна в остров на убежище за отделните правителства, като те се опитват да прехвърлят всички негативи върху ЕС и да избягат от отговорността, а хората започнаха да изпитват все по-голямо недоверие към ЕС“,  коментира още преподавателят.
„Независимо от изхода на референдума, той нанесе сериозен удар върху ЕС и той няма да бъде същият, най-малкото защото досега всички са искали да влязат в ЕС, а не да го напуснат“, категоричен е Топалов.
Той подчерта, че все пак резултатът от референдума не е задължително решение, а само съветващо, съответно зависи от правителството и парламента дали ще започнат тази стъпка.
„Веднъж започне ли се процедурата по напускане обаче връщане няма. За 2 години Великобритания ще трябва да урегулира взаимоотношенията си с ЕС“, каза Топалов и посочи, че самият той се надява, че ританците ще гласуват за оставането си в ЕС.


Първа част на интервюто
--------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------

Втора част на интервюто
-----------------------------------
----------------------------------------------------------------------------

Трета част на интервюто
-----------------------------------

----------------------------------------------------------------------------

Comments

Popular posts from this blog

Интервю то Би Ай Тевизия относно Европейската интеграция и процесите на радикализация | An Interview I gave for BiTelevision about the state of European Integration and the processes of radicalization (in Bulgarian)

The Empire Strikes Back, An Interview With Grzegorz Kostrzewa-Zorbas