Интервю то Би Ай Тевизия относно Европейската интеграция и процесите на радикализация | An Interview I gave for BiTelevision about the state of European Integration and the processes of radicalization (in Bulgarian)


PROF_TOPALOV картинка

Проф. Любомир Топалов: Интеграцията на ЕС е под въпрос

Западният свят все по-често се сблъсква с предразсъдъци, популизъм и радикализация, особено след атентатите в Париж и Брюксел. За тези предизвикателства пред обществата в Европа в еМисия България разговаряхме с проф. Любомир Топалов, преподавател по политически науки в японския университет Мейджи.
Той се включи в предаването от Бостън, където в момента работи по мащабно изследване на популизма. Топалов има и дисертация на тема евроскептицизъм.
ЕС претърпява много сериозна промяна през последните 25 години, заяви професорът, като
припомни разпадането на двуполюсния модел, присъединяването на много страни от Източна Европа, нуждата от промяна на икономическия модел, кризата с бежанците и тероризма.
По думите му всичко това поставя под въпрос интеграцията на ЕС, като според Топалов особено през последните две години вече можем да говорим за дезинтеграция – по думите му не само заради факта, че евроскептичните партии набират скорост, но и поради редица други процеси, които изкарват наяве слабостите на интеграционния процес.
Популизмът е първородният грях на демокрацията, той е заложен в нея, казва още проф. Топалов, като намира известни сходства с този на Доналд Тръмп и Бърни Сандърс е на крайнодесните, евроскептични партии в Европа.
Мисля, че и на двете места става дума за протестни движения – срещу статуквото, срещу закоравялата политическа система, която не може да отговори адекватно на новите реалности, коментира той.
Според проф. Топалов политическата система от последните 50 години е неадекватна, особено след навлизането на технологиите. „Ролята на политическите елити преди беше да водят, да направляват и манипулират, докато сега хората имат лесен достъп до източници на друга информация и могат да сравняват истините“.
Според преподавателя политическият популизъм се характеризира със силна поляризация и обръщане към затворени общества и същевременно с диктата на мнозинството.
Мисля обаче, че ние не сме стигнали дъното на популизма, има още път да се извърви, смята той.
Проф. Топалов коментира и вълната от терористични актове в Европа, извършвани от второ и трето поколение имигранти. Според него европейците са затворени и трудно приемат тези хора, чиято идентичност е объркана и не принадлежи изцяло нито на родината, от която са дошли предците им, нито на европейската държава, на която по документи са граждани.
„Много от тези младежи се обръщат към престъпленията. Не случайно бойците джихадисти от Европа не са били дълго време силно религиозни, напротив – пушили са, дрогирали са се, отдавали са се даже на оргии. И в един момент намират своя изход, някой им дава лесни отговори и не ги съди“.
Според проф. Топалов институциите в Европа също имат сериозна вина, тъй като са силно сегрегиращи.
Коментирайки турската политика в региона, той заяви, че турските политици отдавна са наясно, че страната им никога не може да бъде пълноправен член на ЕС. Те по-скоро използват преговорите с Европа за свои вътрешнополитически цели, смята той. По думите му цинизмът на тези отношения е станал ясен особено след сделката с Турция за бежанците.
През последните години Турция се опитва да изгради нова регионална политика, в която да е лидер, каза още професорът, който вижда и силна връзка между възхода на „Ислямска държава“ и Анкара. Според него джихадистите „вършат черната работа на Анкара“, като се справят с кюрдите, режима на Башар Асад в Сирия и т.н.


Първа част на интервюто
---------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------

Втора част на интервюто
--------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------

Трета част на интервюто
--------------------------------------------------------------------------------

Comments

Popular posts from this blog

The Empire Strikes Back, An Interview With Grzegorz Kostrzewa-Zorbas